Tilbake til dogcenter

Starten!

Helt fra oppveksten har jeg alltid vært omgitt av dyr, fra ex. antall hamster, kanin til fisk og fugl. Jeg er vokst opp med buhund og senere Springer spaniel som kom i hus i tenårene. I tillegg var hest en viktig del av livet mitt i mange år, holdt vel på aktivt i ca. 20 år. Interessen for utstilling kom i tiden med springer spaniel, Anne Buvik som eide faren til min tispe var en ivrig pådriver. Og som jeg alltid kunne spørre om det var noe jeg lurte på.

Det var Connie som jeg har kjent i mange år fra ride miljøet, som også introduserte meg for dachs. Spesielt Yankie som nok mange kjenner fra utstillinger, falt jeg bare helt for når jeg kom på besøk, bare hoppet han opp i fanget la seg godt til rette og der ble han.
Når jeg selv skulle finne min første dachs, fant Connie og jeg ut at dvergdachs var nok rette rase for meg – da de var litt enklere og mindre, noe som var langt fra sannheten.

Jeg fikk min første dvergdachs i 2000 som kom fra Kennel Paiute. Tika“;  Paiute Mahal.  Hun er en liten dame med meget stor personlighet. Hun er en dachs som lever opp til mottoet: ”’Skal du ha deg en slave,  så kjøp deg en annen rase!” Hun har vært på mange utstillinger med en 3 BIS som beste premiering. Hun har hatt to valpekull og er min stamtispe. Noen stjerne i utstillingsringen er hun nok ikke, men hun har et meget sunt dachsegemytt, såkalt ”sunn i hodet”. Hennes avkom ser også ut til å ha arvet morens meget gode gemytt. Men, det lille ekstra hun manglet i ringen, tok hun til gjengjeld igjen i sporarbeid. Med 5 strake 1 pr. og 1 HP, ble hun Norsk ViltsporChampion i 2005.

Mitt første kull ble utsatt ½ år grunnet at huset ble rehabilitert – og i mellomtiden kom det da enda en dvergdachs i huset.
Ellie” ; Lurvelegg’s Ellie Ensom Pike kom til oss sommeren 2002 fra Kennel Lurvelegg. Hun er en helt annen type en Tika, snill og føyelig, mens Tika alltid har vært en meget bestemt dachsefrøken. Enkel å ha i hus og enkel å håndtere, ja hvis hun får ligge på fanget eller i sengen. Hennes høyeste premieringer på utstillinger er 1VK og Hp. Hun har hatt 2 kull, siste kull med Mataya's Charlie Foxtroot som ser meget lovende ut.

C-kullet er veldig spesielt da jeg fikk lov å bruke importen Bronia Aussie Dollar, fra dette kullet har jeg beholdt 1 rød hann; Mataya's Charlie Foxtroot og 1 black/tan tispe; Mataya's Charlies Black Angel.
Det skal bli en spennende vei videre med disse to hundene, som nok kommer til å ha stor betydning i veien jeg går videre i oppdrettet mitt.

2004 fikk jeg kennelnavnet mitt godkjent; Mataya som står for visdom, styrke og klarhet. Noe som kommer godt med når en skal drive oppdrett.


 
Målet mitt med oppdrettet mitt, er å få frem gode sunne velbygde dvergdachser og som skal ha et meget godt gemytt. 
Skal kunne brukes i skogen, og jeg jobber derfor med sportrening og målet der er å få hundene brukspremiert.