Back to articles

Back to dog center


Sportrening!

 

I 1994 ble regelverket for jakt på hjortevilt forandret. Og bruk av godkjent ettersøkshund ved jakt trådde i kraft.
Blodsportrening er en utfordrende og svært morsomt for både hund og eier, det er fin mental trening og stimulans for hunden.

Tika som valp:

Det er viktig at valpen blir terreng sterk, dvs å gå mye tur i skog og fjell. Og gjøre valpen trygg og god, samtidig som den blir vant med mye lukter som ikke er i nærområdet. 

Tika har fra jeg fikk henne, godt mye ute i skogen og synes det er kjempeartig. Mye gøyere enn å gå langs veien. Fra hun var en 3 mnd gammel, trakk jeg en hjortefot etter meg, som hun sporet opp etterpå og hun fikk alltid mye ros og godbiter når hun fant hjortefoten. Lengden økte jeg etter hvert. Dette var noe hun syntes var kjempegøy, og i tillegg fikk jeg stimulert henne både mentalt og fysisk. 

Tika som unghund:

Jeg gikk på spor kurs når Tika var unghund ca 7 – 8 mnd gammel, og begynte optimistisk å legge ut blod spor. Men det var lite interesse og hun fulgte mest mine spor. Blodet var det lite interesse for til stor forundring for meg, siden hun var så flink med hjortefoten. Jeg fikk tips om å trekke hjortefoten etter meg, i tillegg til å tråkke litt i blodet. Men uti fra interessen, tok vi oss en lang pause.

Og pausen ble vel og lang, helt til Tika var blitt 15 mnd. Man da skjønte den lille frøkna hva det gikk i, hun fulgte sporet opp veldig nøye. Og nå har vi jobbet med  spor som har lagt i en 4 timers tid, gjerne med regnbyger imellom (noe som er vanlig, når man bor i Bergen). Problemet nå er å få hun til å gå roligere, frøkna er så ivrig at hun nærmest sprinter av gårde. Så nå prøver vi å trene ca 1 gang i uken, slik at kanskje er hun klar til en prøve til høsten.

Om sporet:

Jeg bruker en drikkeflaske og drypper blodet ut på annet hvert skritt jeg tar. I tillegg har jeg nå en stund, dratt hjortefoten etter meg. Men da tempoet har økt litt, skal jeg ta den vekk en stund og se om det hjelper. Viktig å hele tiden merke godt, bruk gjerne krepp papir så ”forurenser” en ikke naturen. Bruk en 3 – 4 dl med blod, litt avhengig av hvor langt man legger sporet. Ved sporslutt knytes hjortefoten fast (skal den ligge ute hele natten bør en bruke ståltråde eller noe annet sterkt noe), og det er viktig med en spontan belønning med stemme og godbit. Når hunden finner sporslutt, for Tika er det nok om hun får lov til å ligge å gnage og leke med hjortefoten. Men jeg gir hun alltid en godbit i tillegg.

Når Tika går spor, går hun alltid i sporsele og jeg holder hun i en sporline. Det finnes mange forskjellige sporseler, jeg bruker en kryss sele, men du må nesten selv se hva som fungerer for din hund. Viktig at du tar hunden med å prøver selen, så den ikke gnager.

I vinkler kan det være en fordel å lære hunden å ringe. Det vil si at en leder hunden i en sirkel med retning, slik at den vil krysse sporet igjen. Hittil har Tika klart dette på egen hånd, og jeg prøver å forstyrre henne minst mulig når jeg ser at hun er på rett spor.

 

Blod (vilt) spor

Hensikt:
Hunden skal i line, spore opp og følge spor av skadeskutt eller trafikkskadd hjortevilt.

Litt om sporprøven:

Hunden skal følge et nattgammelt utlagt blodspor på en 600 meter. Sporet skal inneholde blodflekker ca. hver meter. Ellers skal sporet ha noen vanskelighetsgrader etter gitte regler. 

Et prøvespor skal være minst 600 meter og skal ha ligget i minst 12 timer. Det skal være fire vinkler hvorav ett med avhopp. I tillegg skal det være 10 m. avhopp i rett strekning. Et sted i sporet markeres et sårleie ved et oppspark med ekstra blod.  

I enden av sporet skal hunden finne en viltet i form av hjortefot el.  

Det er viktig å legge merke til hvordan din hund jobber og når hunden kommer over ferskspor. Lære seg å lese hunden, hvordan reagerer hunden når den mister sporet, og hvordan jobber den for å finne tilbake. Som oftest er det hos føreren feilene ligger. Når hunden mestrer minst 12 timer gammelt spor (det bør helst ha ligget over natten) kan du melde på sporprøve. Ofte er det lurt å melde på til bevegelig prøve først. Da er bare ekvipasjen og dommeren til stede og det blir mer ro enn på ordinær prøve og dommeren kan gjerne gi deg noen tips for videre trening.  

Fersksporprøve

Hunden skal i line ta opp og følge et og samme spor av hjortevilt. Etter ca 1/2 time stoppes prøven. Sporet skal være forholdsvik ferskt, og dommer gir hunden/ekvipasjen karakter etter utført prøve. Dette er en prøveform kun til godkjenning av ettersøkshunder og teller ikke til championat.

 

Bilde fra etter sportrening med Tika.


NVCh Paiute Mahal (Tika)


                                                                          

Til toppen av siden